Dalibor blábolí o řepě

 16. 08. 2019  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o řepě

V dnešním blábolení na chvíli opustíme ovoce a budeme se věnovat zelenině. Dneska se zaměříme na další plodinu, která zažívá obrovský boom a tou je řepa.


Jedná se o jednu z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který můžete v kuchyni využít. Dá se péct, vařit, zavařovat, jíst za syrova. I přes to, že spousta lidí ji má zafixovanou jako nevábnou součást pokrmů ze školní jídelny, těší se čím dál větší oblibě a to i díky jejímu snadnému kombinování s různými druhy jídel.

Možná to bude znít jako stará, známá a dost ohraná písnička, ale řepa skutečně patří k nejzdravější zelenině vůbec, je velmi prospěšná pro lidský organismus. Těch prospěšných látech v řepě přitom vůbec není málo. Jedná se o vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. A to jsou jen ty nejzajímavější a nejznámější. 

S čím vším nám ještě řepa pomáhá? Tak třeba jako prevence proti rakovině a pozitivně působí i při jejím léčení, velký podíl na tom mají její detoxikační vlastnosti. Zlepšuje také činnost mozku, ývrazné zhoršování obecných mentálních schopností a vznik některých onemocnění mozku je typické především pro starší osoby. A právě řepa může projevy do jisté míry zmírňovat a oddalovat.

Pozitivní vliv má i na kardiovaskulární systém, činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze (kornatění tepen), snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek. To je dáno vysokým obsahem nitrátů, které když se dostanou do krevního řečiště, začnou oxidovat. Tím dojde ke vzniku oxidu dusnatého, který zvyšuje množství kyslíku v krvi a rozšiřuje věnčité tepny.

Dále musím zmínit, že urychluje a zkvalitňuje zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu, zlepšuje činnost jater, ledvin, žlučníku a žaludku, napomáhá tvorbě a růstu buněk a regeneruje buněčná jádra, zvyšuje celkovou imunitu a funguje jako profylaxe proti celé řadě onemocnění, jako je například nachlazení nebo chřipka.

Tím, že řepa pročišťuje krev a obsahuje mnoho antioxidantů, může nám pomoci zpomalovat proces stárnutí a kdo by tohle nechtěl, že? :)

To by bylo k všeobecným plusům a teď něco k jejímu využití v kuchyni, které je skutečně široké.

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se připravují saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem – je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty. Dá se tedy použít na sladko i slano. Skvělá je třeba v kombinaci s kyselou okurkou. S řepy se dají připravovat i nejrůznější koláče nebo třeba zdravé varianty brownies.

Ve spoustě restaurcí můžete najít salát s řepou, kozím sýrem, různými druhy oříšků a semínek, navíc v kombinaci třeba s rucolou či polníčkem. Oblíbené je i řepové carpaccio.

Červená řepa je populární i ve východní Evropě, jelikož se z ní připravuje oblíbený boršč.

Má prostě všestranné využití a měla by mít místo u každého v jídelníčku (pokud je to jen trochu možné) :)


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)