Světový den vegetariánství

 01. 10. 2019  Gastro Zlin

Světový den vegetariánství

Světový den vegetariánství připadá každoročně na 1. října, slaví se již od roku 1977 vyhlásila mezinárodní den vegetariáství společnost SVS (Severoamerická vegetariánská společnost) a roku 1978 se přidala i Mezinárodní vegetariánská unie. Mnoho vegetariánů po celém světě se snaží v tento den rozšířit podvědomí o výživné a zdravé vegetariánské stravě. V posledních letech se tento trend vegetariánů rozmáhá i v naší zemí. Pro vysvětlení vegetarián je člověk, který jí pouze zeleninou a bezmasými pokrmy.


V angličtině se slovo vegetarian používá od roku 1839 a významem odpovídá tomu, co se dříve označovalo jako „rostlinná strava“.

K vegetariánství se lidé hlásí z různých důvodů. Mnoho lidí nejí maso z etických důvodů, z úcty ke zvířatům, aby vyloučili jejich bolest a stres. Tyto etické motivace uzákoňují různá náboženská vyznání, stejně jako jsou stanoveny různými obránci práv zvířat. Další motivace pro vegetariánství souvisí se zdravím a s ekologickými, kulturními, estetickými, ekonomickými, zdravotními nebo osobními preferencemi. Existují rozdílné druhy vegeteriánské stravy jako ovo-vegetariánská strava (zahrnuje vejce, ale ne mléčné výrobky), lakto-vegetariánská strava (zahrnuje mléčné výrobky, ale ne vejce), a ovo-lakto vegetariánská strava (zahrnuje jak vejce, tak i mléčné výrobky). Veganská strava vylučuje všechny produkty živočišného původu včetně vajec, mléčných výrobků a medu. Někteří vegani se také vyhýbají dalším živočišným produktům jako jsou včelí vosk, oděvy z kůže nebo hedvábí nebo krém na boty z husího tuku.

V současné době je vegetariánství velmi populární a spousta lidí se k němu díky výše zmíněným důvodům přidává. Vegetariánství je také podmíněno notnou dávkou trpělivosti, je třeba totiž zkoumat a číst složení výrobků – spousta těch zpracovaných obsahuje stopy nepovolených látek

Polovegetariánská (semivegetariánská, částečně bezmasá) strava se skládá převážně z vegetariánských jídel, ale může zahrnovat i občasnou konzumaci ryb, drůbeže nebo někdy i jiných druhů masa. Ti, jejichž strava obsahuje ryby nebo drůbež, někdy definují pojem maso pouze jako maso savců a mohou se identifikovat s vegetariánstvím. Pescetariánská strava je popisována jako „ryby ano, ale ne žádné jiné maso“.

Existují různé typy vegetariánství, které můžou obsahovat různé výjimky, zde jsou ty nejčastější:

Buddhistické vegetariánství - Různé buddhistické tradice mají odlišné učení o stravě, které se ve srovnání s ostatními také mohou lišit nařízeními pro mnichy a jeptišky. Mnoho lidí interpretuje přikázání „nezabiješ“ tím, že požadují abstinenci od masa, ale ne všichni. Na Tchaj-wanu vegetariánství vylučuje nejen všechny produkty živočišného původu, ale také zeleninu z rodu česnek (zelenina, která má charakteristickou vůni cibule a česneku): cibuli, česnek, jarní cibulku, pórek, pažitku nebo šalotku.

Frutariánství - povoluje pouze ovoce, ořechy, semena a jiné části rostlin, které mohou být získány bez poškození rostliny.

Džinistické vegetariánství -  zahrnuje mléčné výrobky, ale vylučuje vejce a med, stejně jako kořenovou zeleninu.

Makrobiotická dieta -  skládá se převážně z celozrnných obilovin a bobovitých rostlin (luštěnin).

Laktovegetariánství  - dovoluje mléčné výrobky, ale ne vejce.

Ovovegetariánství - dovoluje vejce, ale ne mléčné výrobky.

Laktoovovegetariánství (nebo lakto-ovo vegetariánství) -  dovoluje zvířecí výrobky jako jsou vejce, mléko a med.

Vitariánství (syrové veganství) - zahrnuje pouze čerstvé a nevařené ovoce, ořechy, semena a zeleninu. Zelenina může být ohřívána pouze na určitou teplotu, například za použití sušičky na ovoce.

Vegetariánství je rozhodně životní styl, který je čím dál oblíbenější a podle něj se zařizuje i spousta restaurací snaží se vegetariánům dopřát to, na co jsou zvyklý z domova. K vegetariánství se hlásí i spousta známých osobností, které se snaží ukázat, že to jde i bez masa a je to rozhodně jednodušší, než to bývalo v minulosti. Spousta obchodních řetězců zařazuje vegetariánské pokrmy a různé náhražky masa a jiných živočišných produktů.

 

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)