Vepřová svíčková Wellington se špenátem, bramborovým fondánem a omáčkou z pošírované hlívy ústřičné

 28. 09. 2019  Gastro Zlin

Vepřová svíčková Wellington se špenátem, bramborovým fondánem a omáčkou z pošírované hlívy ústřičné

Podzim nám ťuká na vrátka, a proto je na čase začít vařit jídla z pěkně vyhřáté trouby.


Na vaření mě nejvíc baví to, že si člověk vlastně z každého receptu může udělat svůj vlastní originální. Svíčková Wellington známá spíše z hovězího masa, může rozvonět i vaši kuchyni. Já jsem si vybral pro tento recept vepřovou svíčkovou panenku a luxusní hlívu ústřičnou, která tomuto receptu dává další chuťový rozměr.

 

Ingredience:

  • vepřová panenka
  • listové těsto
  • baby špenát
  • cibule
  • česnek
  • brambory
  • hlíva ústřičná
  • kmín
  • vaječný žloutek
  • sezamové semínko
  • vývar
  • smetana
  • olej
  • sůl
  • pepř

Nejprve si nachystáme na bramborové fondány. Je to skvělá kombinace restování, vaření a zároveň pečení brambor. Brambory si nakrájíme na plátky nebo na kvádrový tvar tak, abychom měli aspoň dvě ploché strany. osolíme a orestujeme ze dvou stran na rozpálené pánvi do zlatova. Jakmile máme hotovo, vyskládáme do pečící mísy a podlijeme vývarem tak, aby byly brambory ponořené maximálně do 3/4. Pečeme asi 35 minut na 180°.

Vepřovou panenku očistíme pořádně nasolíme, opepříme (kdo chce, může přidat i nějakou bylinu) a zprudka restujeme na pánvi ze všech stran. Mezitím si v rendlíku zpěníme cibuli a česnek a necháme na nich prohřát baby špenát. Dochutíme solí a pepřem a ztáhneme z plamene.
Jakmile máme hotovo, těsto vyválíme do obdélníku a maso do něj zabalíme spolu se špenátem. Spoj necháme přehnutý dole, celé potřeme vaječným žloutkem, ozdobíme sezamovými semínky. Po ukrojení má být maso uprostřed růžové takže pečeme na 160°asi 20 minut. Dobrým signálem je počkat, až listové těsto krásně zezlátne a můžeme vytáhnout.

Teď už nám chybí jen omáčka z hlívy ústřičné. Hlívu zbavíme konců nožiček osolíme, opepříme, přidáme špetku kmína a v rozehřátém vývaru provařujeme asi 10 minut. Polovinu hlívy vyndáme na ozdobu a druhou spolu s vývarem mixujeme do hladka. Přilejeme smetanu min. 31% a provařujeme, dokud nám omáčka nezhoustne do potřebné konzistence.

Máme hotovo a můžeme servírovat. Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.